Το παθογόνο και τα συμπτώματα
Γενικά η καστανιά μπορεί να προσβληθεί από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες. Τα τελευταί-
α χρόνια όμως η πιο σημαντική και ζημιογόνα ασθένεια είναι η μελάνωση της καστανιάς η οποία προκαλείται από τους μύκητες Phytophthora cinnamomi και Phytophthora Cambivora . Η μόλυνση ξεκινάει από τις ρίζες και εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο δένδρο φτάνοντας για αρχή στο λαιμό. Στη συνέχεια εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του δένδρου δημιουργώντας έλκος στο κορμό. Δημιουργεί πολλά προβλήματα στο δένδρο (κιτρίνισμα φύλλων χωρίς να πέφτουν και σταδιακή χλώρωση της κόμης και μετά από ένα χρόνο αρχίζουν να εμφανίζονται νεκροί βλαστοί) ,μέχρι να φτάσουμε στη ξήρανση του. Τέλος ο μύκητας προσβάλει το δένδρο σε συνθήκες υγρασίας.
Αντιμετώπιση
Αποτελεσματική θεραπεία δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κάποια επίσημα , οπότε μετά την εμφάνιση της ασθένειας μπορεί κάποιος να ξεριζώσει το δένδρο ,να απολυμάνει το χώρο γύρω από αυτό και να αποφύγει τη φύτευση σε αυτό το σημείο για ένα διάστημα γύρω στον ενάμιση χρόνο.
Μέτρα πρόληψης
Τα μέτρα πρόληψης είναι πολύ σημαντικά για την συγκεκριμένη ασθένεια κι έχουν τεράστια σημασία μιας και όπως προαναφέρθηκε δεν έχει βρεθεί ακόμα μια αποτελεσματική θεραπεία που να χρησιμοποιείται ευρέως. Τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:
- Αποφυγή της άρδευσης με κατάκλιση και άρδευση με σταγόνες.
- Ριζοπότισμα με βορδιγέλειο 5%
- Ισορροπημένη λίπανση
- Αποφυγή βαριών και υγρών εδαφών
- χρήση ανθεκτικών ποικιλιών
Για περισσότερα άρθρα σχετικά με αγροτικές συμβουλές , μπορείτε να μας επισκεφθείτε εδώ.