Βιολογική γεωργία , πιστοποίηση και οφέλη

Τι είναι βιολογική γεωργία;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση η βιολογική γεωργία είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αγροκτημάτων και παραγωγής τροφίμων το οποίο έχει ως στόχο την διατήρηση των φυσικών πόρων κτλ. Οι νέες τάσεις της αγοράς δείχνουν τη τεράστια σημασία την οποία έχει αποκτήσει η βιολογική γεωργία τα τελευταία χρόνια. Η βιολογική γεωργία ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους καταναλωτές οι οποίοι έχουν αυξημένη ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα διατροφής, προώθησης περισσότερων βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της  μεταχείρισης των ζώων.

βιολογική γεωργία

Τι σημαίνει για τον παραγωγό;

Αυτά για το παραγωγό μεταφράζονται ως την χρήση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών στο αγρόκτημα. Αυτό σημαίνει ότι οι βιοκαλλιεργητές δε χρησιμοποιούν ανόργανα λιπάσματα που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αλλά χρησιμοποιούν τεχνικές όπως την ενσωμάτωση οργανικών λιπασμάτων όπως κοπριά κτλ. Επίσης εφαρμόζουν συχνά τη μέθοδο της αμειψισποράς και για την διαχείριση των ζιζανίων προτιμάνε να προχωράνε σε ενέργειες όπως το όργωμα, την εδαφοκάλυψη άλλα και το ξεβοτάνισμα.

Πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας

Η εργασία στη βιολογική γεωργία περιλαμβάνει το σεβασμό των αρχών, των κανόνων και των απαιτήσεών της. Όσοι επιθυμούν να γίνουν βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι για την απαραίτητη νομοθεσία προκειμένου να κατανοήσουν πλήρως τις ευθύνες τους.

Πριν ξεκινήσει κάποιος οποιαδήποτε δραστηριότητα στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αγροτικές αρχές της περιοχής του. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να του παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα μέτρα υποστήριξης και γενικότερες συμβουλές.

Άρα αν επιθυμεί κάποιος να γίνει παραγωγός βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να γνωρίζει ότι περνά από ετήσιο έλεγχο ώστε να εξετάζεται ότι τηρεί τους κανόνες που προβλέπονται.

Πως γίνεται η μετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια;

Κάθε αγρόκτημα που επιθυμεί να παράγει βιολογικά προϊόντα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία που ονομάζεται «μετατροπή». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι παραγωγής, αλλά το προϊόν που προκύπτει δεν μπορεί να πωληθεί ως βιολογικό. Η διάρκεια της μετατροπής είναι:

  • 3 έτη για οπωρώνες με πολυετείς καλλιέργειες μαλακών φρούτων, οπωροφόρων δέντρων ή αμπελιών,
  • 12 μήνες για εκμεταλλεύσεις βόσκησης χοίρων και πουλερικών,
  • 2 έτη για ετήσιες καλλιέργειες βοσκοτόπων για μηρυκαστικά.

Εισόδημα βιοκαλλιεργητών

Για την εκτίμηση του εισοδήματος των βιοκαλλιεργητών, πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το κόστος παραγωγής. Το κόστος εισροών είναι αρκετά χαμηλότερα στα βιολογικά αγροκτήματα, λόγω της ελάχιστης χρήσης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Το κόστος για τα καύσιμα και τα λιπαντικά είναι παρόμοια και μερικές φορές υψηλότερα, αφού συνήθως η βιολογική γεωργία απαιτεί περισσότερη χρήση τους από τη συμβατική. Η βιολογική γεωργία επίσης απαιτεί περισσότερη εργασία από τη συμβατική. Οι βιοκαλλιεργητές όμως απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές κι ενισχύσεις από αυτούς που καλλιεργούν συμβατικά. Συνολικά, σε όρους εισοδήματος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ποικίλες επιδόσεις των βιολογικών αγροκτημάτων έναντι των συμβατικών.

Αφήστε μια απάντηση