Μέθοδοι λίπανσης ελιάς

Στην ελιά, η εφαρμογή ισορροπημένης λίπανσης συμβάλλει στην επίτευξη καλής απόδοσης, στην αποφυγή του πρόωρου γηρασμού των δένδρων και των προβλημάτων φυτοπροστασίας λόγω μη ισορροπημένης θρέψης , για αυτό πρέπει να έχουμε υπόψιν όλες τις μεθόδους λίπανσης ελιάς και να επιλέξουμε τη σωστή. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, συμβάλλουν σημαντικά η ανάλυση εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική. Η ανάλυση εδάφους πραγματοποιείται πριν την εγκατάσταση του ελαιώνα και κατόπιν αυτής, ανά 2 – 3 έτη. Ο τύπος του λιπάσματος και η δόση εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είναι οι εξής:

Η λίπανση της ελιάς είναι σημαντική για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα
Ανάλυση των μεθόδων λίπανσης της ελιάς

το είδος, η ποικιλία και η ηλικία των δένδρων,

το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας,

οι ιδιότητες του εδάφους και η διαθεσιμότητα νερού άρδευσης

οι παρατηρούμενες τροφοπενίες, η ανανεωμένη παραγωγή, το σύστημα φύτευσης (αραιό, πυκνό, υπέρπυκνο),

τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Προσδιορισμός μεθόδου λίπανσης ελιάς

Επισημαίνεται ότι, σε ζώνες με ειδικούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, συνιστάται η λιπαντική πρακτική να προσαρμόζεται στα ειδικά προγράμματα δράσης για τις ζώνες αυτές .Η λίπανση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την εφαρμογή ανόργανων λιπασμάτων, είτε με την εφαρμογή οργανικών υλικών (π.χ. χλωρή λίπανση, ζωική κοπριά, κόμποστ, κ.α.). Η εφαρμογή ανόργανων λιπασμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα πραγματοποιείται είτε με διασπορά σε όλη την επιφάνεια του ελαιώνα με χρήση λιπασματοδιανομέα, είτε μεμονωμένα ανά δένδρο κάτω από την κόμη. Η εφαρμογή τους με διασπορά πραγματοποιείται μόνο σε πυκνής φύτευσης ελαιώνες, εξαιτίας του αυξημένου κόστους που προκαλείται από τις αυξημένες δόσεις λίπανσης ανά επιφάνεια.

Επιπλέον

Εκτός της χειμερινής εφαρμογής των λιπασμάτων, πραγματοποιείται μερική εφαρμογή λίπανσης μέσω διαφυλλικών ψεκασμών ή υδρολίπανσης. Ο χρόνος εφαρμογής θα πρέπει να συμπίπτει με τις περιόδους κατά τις οποίες η καλλιέργεια παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Η διασπορά των λιπασμάτων κάτω από την κόμη έδωσε τα ίδια αν όχι και καλύτερα αποτελέσματα σε ξηρικές συνθήκες, με τη τοποθέτησή τους σε αβαθή αυλάκια των 10 – 15 cm, τα οποία ανοίγονται ακτινοειδώς στη περιοχή προβολής της κόμης των δένδρων, υπό την προϋπόθεση της άμεσης ενσωμάτωσης τους στο έδαφος με ελαφρά άροση. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα, θα πρέπει να περιέχουν τη κατάλληλη αναλογία θρεπτικών στοιχείων που υπαγορεύεται από τις ανάγκες λίπανσης.

 Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι διαφυλλικοί ψεκασμοί με Ν και μικρότερης με Β, Ca και Κ, καθώς η έλλειψη τους αντιμετωπίζεται εύκολα με εφαρμογή από το έδαφος. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι, η προσθήκη κοπριάς πραγματοποιείται με ενσωμάτωση στο έδαφος σε αρκετό βάθος, ενώ των υπολοίπων οργανικών υλικών (κόμποστ) με διασκορπισμό γύρω από τα δένδρα και σε περιφέρεια διπλάσια από αυτή της κόμης τους.

 Περισσότερα για τη λίπανση της ελιάς μπορείτε να μάθετε στο μικρό ηλεκτρονικό οδηγό που έχουμε δημιουργήσει για εσάς. Διαβάζοντας τον μικρό οδηγό θα έχετε ξεκλειδώσει όλα τα μυστικά σχετικά με τη λίπανση της ελιάς.

μικρός ηλεκτρονικός οδηγός λίπανσης ελιάς

Οδηγός λίπανσης ελιάς – Agro development

Αφήστε μια απάντηση