Οι παράγοντες που επιδρούν στη συγκομιδή της ελιάς
Το χρονικό διάστημα στο οποίο ο παραγωγός πρέπει να προχωρήσει στη συγκομιδή καθορίζεται από την επιρροή πολλών παραγόντων. Η συγκομιδή της ελιάς πρέπει να γίνεται με το που ωριμάσει ο καρπός. Αυτό ανάλογα τη περιοχή , τη ποικιλία , το κλίμα που επικράτησε το συγκεκριμένο έτος. Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ίσως κι αργότερα αν έχουν επικρατήσει ιδιαίτερες συνθήκες. Γιατί όμως προτείνεται ο παραγωγός αφού ωριμάσει ο καρπός να προχωρήσει κατευθείαν σε συγκομιδή;
Καταρχάς για να μειώσει τις απώλειες
Όταν ο ελαιοπαραγωγός καθυστερεί την συγκομιδή αρκετές ελιές πέφτουν από το δένδρο στο έδαφος με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή. Αυτό είναι φυσιολογικό να γίνεται από την άποψη ότι όσο περισσότερο διατηρείται ο καρπός στο δένδρο τόσο ελαττώνεται η δύναμη του μίσχου να συγκρατεί το καρπό. Επίσης οι άνεμοι κι ο αέρας που μπορούν να επικρατήσουν με τη πάροδο του χρόνου αυξάνει την εμφάνιση του φαινόμενου αυτού.
Αυξάνεται η καρποφορία την επόμενη χρονιά
Όσο λιγότερο μένει ο καρπός στο δένδρο τόσο λιγότερο είναι το διάστημα που το δένδρο διατηρεί και συντηρεί υψηλό φορτίο άρα και βιοτική μάζα ,αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη καρποφορία την επόμενη χρονιά .Έτσι καταφέρνουμε να μειώσουμε και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας ιδίως αν έχει εφαρμοστεί το κατάλληλο πρόγραμμα λίπανσης και το σωστό κλάδεμα.
Μη καθυστερημένη συγκομιδή σημαίνει αυξημένη ποιότητα ελαιόλαδου
Όσο νωρίτερα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην συγκομιδή τη στιγμή δηλαδή που ο καρπός έχει μπει στο στάδιο της ωρίμανσης τόσο λιγότερο χάνεται η οξύτητα από το καρπό της ελιάς καθώς τα ελαιόλαδα που προέρχονται από καθυστερημένη συγκομιδή καρπών έχουν αυξημένη οξύτητα. Επίσης με την καθυστερημένη συγκομιδή μειώνονται κι οι φαινόλες που περιλαμβάνονται στο καρπό και στο ελαιόλαδο στη συνέχεια, πράμα που σημαίνει τη μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του ελαιόλαδου. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι η σύγχρονη αγορά δίνει έμφαση στην ποιότητα πράμα που απαιτεί τη μη καθυστερημένη συγκομιδή των καρπών.
Μια μη καθυστερημένη συγκομιδή μας γλιτώνει από το δάκο
Ο δάκος όσο αφήνουμε τις ελιές στο δένδρο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τις προσβάλει ,βλέποντας ταυτόχρονα τις οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση της χρήσης των εντομοκτόνων καταλαβαίνουμε ότι η συγκομιδή από νωρίς είναι μονόδρομος.
Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι όσο νωρίτερα καταφέρει ο ελαιοπαραγωγός να μαζέψει τις ελιές του τόσο περισσότερα θα είναι και τα οφέλη που θα αποκομίσει , και δε πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει ότι όσο περισσότερο αφήνει τις ελιές του στο δένδρο τόσο περισσότερο λάδι θα πάρει , αυτό είναι μια άποψη που έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια!