Κλίμα
Η αμυγδαλιά καλλιεργείται σε θερμά κλίματα συνήθως επειδή κατά κύριο λόγο ανθίζει την Άνοιξη.Υπάρχουν όμως και όψιμες ποικιλίες πράμα που επιτρέπει την καλλιέργεια της και σε περιοχές με πιό ψυχρά κλίματα όπως αυτά της Βόρειας Ελλάδας. Πρέπει σίγουρα όμως να αποφεύγονται οι παγετοί γιατί οι ζημιές που μπορούν να δημιουργήσουν στη καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι τεράστιες.
Απαιτήσεις σε ώρες ψύχους
Η αμυγδαλιά για να φύγει από τον λήθαργο των οφθαλμών δεν απαιτεί την συγκέντρωση πολλών χαμηλών θερμοκρασιών, γύρω στις 300 ώρες θερμοκρασίας κάτων 7 βαθμών Κελσίου είναι αρκετές. Από την άλλη όμως θερμοκρασίες άνω των 7 βαθμών κελσίου μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για χαμηλές θερμοκρασίες της αμυγδαλιάς μόνο αν επικρατήσουν για περισσότερες από 400 ώρες.
Ιδιαιτερότητες
Εκτός από τα παραπάνω όμως η αμυγδαλιά είναι ευαίσθητη σε μυκητολογικές ασθένειες και κυρίως στην μονίλια γιαυτό συστήνεται από πολλούς να καλλιεργείται μόνο σε ξηροθερμικές περιοχές οι οποίες έχουν χαμηλή υγρασία και βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της άνθισης, αυτό γιατί τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας βοηθάνε στην αύξηση των μυκήτων , άρα και της μονιλιάς. Ακόμα επειδή η αμυγδαλιά είναι σταυρογόνιμη πρέπει να υπάρχουν οι απαιτούμενες θερμοκρασίες ώστε να επιτευχθεί η σταυροεπικονίαση και να μεταφέρουν οι μέλισσες τη γύρη από το ένα δένδρο στο άλλο.
Έδαφος
Η αμυγδαλιά μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τύπους εδαφών καθώς αντέχει στη ξηρασία αλλά και στο ασβέστιο, έχοντας όμως μεγαλύτερες αποδώσεις στα γόνιμα ,ελαφρά, στραγγερά και αρδευόμενα εδάφη. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να βελτιωθούν μέχρι ένα σημείο με την κατάλληλη λίπανση και άρδευση