Γενικά για την αμυγδαλιά
Τα αμύγδαλα συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Τα αμύγδαλα όταν συγκομίζονται έχουν ήδη χάσει αρκετή υγρασία και αφού υποστούν επιπλέον ξήρανση πωλούνται είτε ολόκληροι είτε ως ψίχα. Η καλλιεργούμενη έκταση και η παραγωγή των αμυγδάλων στην Ελλάδα είναι εναλλασόμενη κι ελαφρά αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αυξημένης τιμής πώλησης. Η αμυγδαλιά είναι αυτοφυής και βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Οι ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι πολλές και επιλέγονται βάση του κλίματος της κάθε περιοχής. Η αμυγδαλιά προσβάλλεται κι αυτή από αρκετές ασθένειες κι εχθρούς τους οποίους θα αναλύσουμε.
Ασθένειες
Φώμοψη (Fisicoccum amygdali)
Είναι μία μυκητολογική ασθένεια της οποίας η εγκατάσταση στον αγρό γίνεται τη περίοδο που πέφτουν τα φύλλα. Συνήθως ο βροχερός καιρός βοηθάει στην μετάδοση του παθογόνου με εύρος θερμοκρασίας 5-36 βαθμούς κελσίου. Τα συμπτώματα τα οποία εμφανίζει είναι η νέκρωση των οφθαλμών στην αρχή και στην συνεχεία η εμφάνιση μαύρων φλύκταινων(μαύρες περιοχές) με ή χωρίς δακτύλιους στη βάση των βλαστών και με τη πάροδο του χρόνου επεκτείνεται και στον υπόλοιπο βλαστό με αποτέλεσμα τη νέκρωση.
Ο τρόπος καταπολέμησης συνήθως είναι το κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών έξω από τον αγρό αλλά και η χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων τα οποία περιλαμβάνουν στο εύρος της δράσης τους και τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Μονιλιά (Monilia laxa)
Είναι μύκητας που προσβάλει τα άνθη και του λεπτούς βλαστούς που φέρουν τα άνθη. Ο κλαδίσκος και τα προσβεβλημένα άνθη ξηραίνονται και πέφτουν. Επίσης από το βλαστό βγαίνει κόμμι κάτι που ξεχωρίζει την ασθένεια από την ζημιά που προκαλεί ο παγετός .Ευαίσθητη στη συγκεκριμένη ασθένεια είναι η ποικιλία Ρέτσου ενώ ανθεκτική είναι η ποικιλία Τέξας.
Η καταπολέμηση της συγκεκριμένης ασθένειας συνήθως γίνεται με το κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών και καρπών αλλά και με ψεκασμούς με βορδιγάλειο πολτό μετά την πτώση των περισσότερων φύλλων και λίγο πριν την διόγκωση των οφθαλμών.
Πολυστιγμάτωση (Polysstigma fulvum)
Μύκητας που προσβάλλει τα φύλλα τα οποία εμφανίζουν κηλίδες χρώματος πορτοκαλί και στη συνέχεια τα φύλλα ξηραίνονται και πέφτουν .
Η καταπολέμηση γίνεται με ψεκασμό με βορδιγάλειο πολτό όπως ακριβώς προαναφέρθηκε για την μονιλιά άλλα και με την απολύμανση των πεσμένων φύλλων στον αγρό και την ενσωμάτωση τους στο έδαφος.
Ευρύτομο αμυγδαλιάς (Eyrutoma amygdali,hemenoptera,eyrytomidae)
Είναι ο βασικός εχθρός της αμυγδαλιάς .Η προνύμφη του τρώει το σπέρμα των καρπών με αποτέλεσμα ο καρπός να μουμιοποιείται. Έχει μια γενεά το έτος. Για την καταπολέμηση του εφαρμόζουμε πρόγραμμα ψεκασμών.
Μη παρασιτική νέκρωση οφθαλμών
Πρόκειται για γενετική ασθένεια η οποία έχει ως κύριο σύμπτωμα την αδυναμία έκπτυξη των οφθαλμών ώριμων ΄δενδρων. Οι οφθαλμοί που δεν εκπτύσσονται πέφτουν με αποτέλεσμα τα δένδρα να μη σχηματίζουν καθόλου πλάγια βλάστηση και άρα να μειώνεται κι η καρποφορία. Τα δένδρα που εμφανίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα καλό είναι να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται με υγιή.