Το 2025 που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι τιμές του προϊόντος να είναι τελείως ασταθείς αν ο μέσος ελαιοπαραγωγός δεν προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προχορώντας στην καλλιέργεια ελιάς με χαμηλό κόστος δυστυχώς δε θα μπορέσει και να ανταπεξέλθει. Ο κάθε ελαιοπαραγωγός για να επιβιώσει πρέπει να έχει πλήρη γνώση της καλλιέργειας , σίγουρα θέληση και τις σωστές συνεργασίες. Οπότε γίνεται κατανοητό πως οι μεθόδοι καλλιέργειας πρέπει να εκσυγχρονιστούν όσο περισσότερο είναι δυνατό και να υπάρξει μία τελειώς διαφορετική αντιμετώπιση της καλλιέργειας. Με αυτό το σκεπτικό στην συνέχεια του άρθρου θα αναλυθούν κάποιοι βασικοί παράμετροι που ο κάθε παραγωγός πρέπει να έχει στο νού κατα τη καλλιέργεια του ελαιώνα του ώστε να παίρνει τα μέγιστα αποτελέσματα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Επιλογή κατάλληλου χρονικού διαστήματος για τη κάθε πρακτική
Το να γνωρίζεις ακριβώς τις κλιματικές συνθήκες που ευνοούν στο να πάρεις τα μέγιστα από τη κάθε πρακτική που ακολουθείς στον ελαιώνα σου είναι το παν , είτε μιλάμε για λίπανση , άρδευση ή και κλάδεμα για να πετύχεις μείωση κόστους στην ελαιοπαραγωγή. Ας φέρουμε για παράδειγμα τα κοκκώδη λιπάσματα , ιδίως σε ξηρικούς ελαιώνες χρειάζεται να επικρατήσουν συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες στη συνέχεια ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και τη μέγιστη απορρόφηση. Το ίδιο ισχύει και για τις διαφυλλικές λιπάνσεις , οι κλιματικές συνθήκες ώστε να μπορέσει το δένδρο να απορροφήσει το ψεκαστικό υγρό είναι συγκεκριμένες. Το ίδιο ισχύει και για τις εργασίες που γίνονται μες τον ελαιώνα από τη συγκομιδή μέχρι και το κλάδεμα. Για παράδειγμα από τη στιμγή που το κόστος συγκομιδής έχει ήδη αυξηθεί λόγω της έλλειψης εργατών , το να δίνεις αυξημένες ανταμοιβές στα εργατικά χέρια και να συγκομίζουν τις ελιές σου σε συνθήκες βροχής ή αυξήμενης υγρασίας , αυξάνει και τις πιθανότητες εγκατάστσης κάποιου τύπου μύκητα στο ελαιόκτημα.
Άρα σε αυτή περίπτωση εκτός από το κόστος του εργάτη επωμίζεσαι και το κόστος που δημιουργήθηκε λόγω τις επικείμενης μείωσης παραγωγής τα επόμενα χρόνια , αλλά και τα γεωργικά φάρμακα που θα χρησιμοποιήσεις στη πορεία για την αντιμετώπιση του παθογόνου. Σε όλα τα παραπάνω η έξυπνη γεωργία μπορεί να διαδραμτίσει τεράστιο ρόλο κι εξίσου η εφαρμογή Olive Guide που έχουμε δημιουργήσει .(θα δείς περισσότερα για αυτό στο τέλος του άρθρου)
Κατανόηση των αναγκών του κτήματος σου
Ποτέ κανείς δε πρέπει να ακολουθεί καλλιεργητικές πρακτικές στα τυφλά αλλά πάντα να παίρνει ως γνώμονα τις ανάγκες του κάθε κτήματος. Το ίδιο με τη προηγούμενη παράμετρο ισχύει και εδώ. Κάθε κτήμα έχει ανάγκη από διαφορετική λίπανση , άρδευση κλάδεμα κτλ. Για παράδειγμα από παλιά πολλοί ελαιοπαραγωγοί για όλα τους τα κτήματα (σε διαφορετικό σημείο το καθένα) επιλέγουν το ίδιο κοκκώδες λίπασμα για όλα τα κτήματα. Με αποτέλεσμα να προσθέτει περισσότερες ποσότητες ή και λιγότερες από το κάθε θρεπτικό στοιχείο από αυτές που έχει πραγματικά ανάγκη το κάθε του κτήμα. Το ίδιο ισχύει και για τις διαφυλλικές λιπάνσεις. Σε αυτό το σημείο , είναι σημαντικό να έχει γίνει μια φυλλοδιαγνωστική ανάλυση και μία εδαφολογική ανάλυση ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες κάθε κτήματος και να επεμβαίνουμε ανάλογα.
Το ίδιο ισχύει και για την άρδευση το κάθε έδαφος έχει διαφορετικό τύπο χώματος και με βάση αυτό θα πρέπει να καθορίζονται συνιστώσες όπως ο τρόπος , η ποσότητα κι η συχνότητα άρδευσης. Σε αυτό επίσης η έξυπνη γεωργία μπορεί να σε βοηθήσει κι ιδίως η εφαρμογή Olive Guide που έχουμε δημιουργήσει , καθώς το να καταγράφεις τι έκανες και πότε βάσει κλιαμτικών συνθηκών αλλά και των αναγκών του κάθε σου κτήματος μακροπρόθεσμα μπορείς να κατανοείς τι είχε αποτέλεσμα και τι όχι.
Η πρόταση της ομάδας Agro Development
Αν ένας ελαιοπαραγωγός εφαρμόσει τα παραπάνω είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι μακροπρόθεσμα θα έχει μπορέσει να γλιτώσει ένα τεράστιο μέρος του κόστους και να λαμβάνει τα μέγιστα αποτελέσματα. Με αυτό το σκοπό η ομάδα μας Agro Development έχει δημιουργήσει την εφαρμογή Olive Guide μία εφαρμογή για ελαιοπαραγωγούς. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής λαμβάνεις ζωντανά καιρικά δεδομένα αλλά και πληροφορίες για το κάθε σου ελαιόκτημα που αντλούνται από δορυφορικά δεδομένα και από δεδομένα που καταχωρείς εσύ ο ίδιος. Πιο συγκεκριμένα :
- Δορυφορικές εικόνες
- Καιρικά δεδομένα
- Δεδομένα εδάφους
- Ημερολόγιο εργασιών
- Εμφάνιση οικονομικών δεδομένων
- Καταχώρηση και καταγραφη καλλιεργητικων φροντίδων
- και άλλα πολλά
Με την εφαρμογή OliveGuide, η καλλιέργεια ελιάς με χαμηλό κόστος γίνεται εφικτή, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα ή η απόδοση.! 🚀
